Fri frakt på allt   |   90 dagars öppet köp - även slipade glas!

Glastyper och slipningar

Det finns en mängd olika typer av glas, inte bara för alla olika synfel utan också beroende på hur tunna och reptåliga de är. Här på Loveyewear sitter passionen för glasögon i väggarna och det gäller också glas och slipningar. Vi samarbetar med Seiko Optical, en ansedd glasleverantör i Tyskland, som tillverkar och slipar kvalitetsglas i egen verkstad. Seiko Optical samarbetar med framstående optiker främst i Tyskland, Italien och Frankrike och tillverkar glas i en mängd olika utföranden i ett flertal material, färger och behandlingar, allt från avstånds- till progressiva glas.

För optimal logistik och arbetsflöde görs sedan monteringen av glasen i dina bågar hos oss här i Stockholm. Vår egen optiker och hennes kollegor monterar dina glasögon här med högsta precision.

 

Här kan du läsa mer om olika glas och slipningar:

Plastglas eller Mineralglas

Glasens huvudkategorier är plastglas och mineralglas. Båda har för- och nackdelar. I många år var mineralglas det huvudsakliga råmaterialet för tillverkning av glasögonlinser. De har dock en högre vikt och är även mindre slagtåligt än plastglas. Idag förväntar sig glasögonkonsumenten tunnare och lättare glas och väljer därför plastglas som har blivit det vanligaste materialet i våra bågar. Den enda fördelen med mineralglas idag är att dom fortfarande är något hårdare än plastglas, men med en utmärkt hårdyta som läggs på plastglaset så är hållbarheten nästan i nivå med mineralglasets, det har gjort att 95% av alla glas som säljs är plastglas.

Avståndsglas

Avståndsglas har en och samma styrka i hela glaset som korrigerar synfel på långt eller nära håll. Avståndsglas finns i olika designer: sfärisk eller asfärisk, varav de flesta har sfärisk design. Asfäriskt glas väljer vi om du har höga plusstyrkor (översynthet) eller höga brytningsfel (astigmatism) eftersom det minskar förstoringseffekten som annars gör att dina ögon ser större ut. Asfäriskt glas hittar du nedan under rubriken Högbrytande glas.

Högbrytande glas (särskilt tunna och lätta avståndsglas)

Har du starkare synfel eller väljer vissa typer av bågar som till exempel garnityrbågar, d.v.s. glasögon utan bågar runt glasen blir det extra viktigt att välja ett material som är så tunt och starkt som möjligt. Dessa tunna glas kallas även högbrytande glas och ger dessutom bättre UV-skydd än ett vanligt avståndsglas.

Glasets brytningsindex styr glasets tjocklek. Med andra ord - ju högre index desto tunnare glas. Loveyewears högbrytande glas avståndsglas finns i tre olika index: extra tunna glas med index 1.6 (komfort), supertunna glas med index 1.67 (premium) och ultratunna glas med index 1.74 (premium plus).

Progressiva glas

Progressiva glasögon är en fantastisk lösning för dig som fått presbyopi (åldersseende) och behöver olika styrkor på olika avstånd. Glaset har en osynlig, steglös styrkeändring från långt till nära håll och kräver viss tillvänjning men sedan får du ett mer fritt bärande och du slipper allt av- och påtagande av glasögonen. Inte minst kan du använda glasögonen som fina accessoarer vid alla tillfällen.

Progressiva glas finns i olika kvaliteter och design. Gemensamt för alla är att de har olika styrkezoner inbyggda i glasen, designade för de olika avstånd som man vill fokusera synen på. Överdelens glaszon är alltid för avstånd, den nedre delen för läsning och eventuella mellanzoner är designade för mellanavstånd.

Med Freeform-teknik (som är ett tillval du kan göra i samband med din beställning) slipas glaset så att den progressiva delen hamnar på baksidan av glaset vilket leder till att du får den progressiva delen närmare ögat och får därigenom ett bredare och större synområde.

Progressiva standard glas med optimerade synfält
- Finns som standard glas (index 1.5) och extra tunna glas (1.6)
- Modernt standardprogressivt glas
- Progressiviteten på framsidan av glaset
- Två progressiva korridorlängder

Progressiva Freeform: Bekväma progressiva freeform-glas med visuell frihet
- Finns som tunna glas (index 1.5), extra tunna glas (1.6) och supertunna glas (index 1.67)
- Progressiviteten på baksidan av glaset
- Tre progressiva korridorlängder
- Breda när-/mellanavståndsområden
- Förbättrat synfält jämfört med konventionell progressiv design
- Variabelt inset för bekvämt seende på nära håll

Läsglasögon

Många som börjar får problem med att se på nära håll skaffar i första hand läsglasögon från till exempel apoteket. Det känns som ett enkelt alternativ, men lite varning för att du kan få ögonbesvär eftersom dessa glasögon inte är slipade efter ditt exakta synfel. Vi rekommenderar varmt att du gör en synundersökning. Sen kan du välja dina favoriter ur Loveyewears underbara värld av glasögon och tillpassa dem som läsglasögon eller progressiva glasögon beroende hur ofta du vill använda dina glasögon. Vill du ändå börja med ett par läsglasögon i standardutförande hittar du sådana varianter hos oss också, såklart!

Terminalglasögon

Olika yrken ställer olika krav på synen - detsamma gäller din arbetsmiljö och vilka synavstånd du behöver växla mellan. Därför finns flera olika typer av arbetsglas, t.ex. de som prioriterar när- och mellanavstånd eller arbetsglas som är mer anpassade för längre avstånd. Terminalglasögon liknar läsglasögonen men är en aning svagare eftersom de fokuserar synen på ett något längre avstånd (60–90 cm) jämfört med läsglasögon (normalt 40 cm). Vi rekommenderar varmt att du gör en synundersökning. Sen kan du välja dina favoriter ur Loveyewears underbara värld av glasögon och tillpassa dem som terminalglasögon.

Fotokromatiska glas

Fotokromatiska glas aktiveras av UV-ljus och glaset tonas mörkare beroende på den ljusintensitet som det utsätts för. Fotokromiska glas är inte som solglasögon utan används för att få ett mer behagligt seende och kan bäras under hela dagen då glaset inomhus i stort sett är färglöst. Samtliga glastyper från Loveyewear (avståndsglas, högbrytande glas och progressivt glas) kan fås som fotokromatiska glas. Notera: Eftersom bilens rutor har UV skydd fungerar detta inte i bilen.

Polariserande glas

Våra polariserande solglas filtrerar bort irriterande reflexer i vatten, blöt asfalt och snö och är därmed som gjorda för olika sorters utomhusaktiviteter som exempelvis segling, skidåkning och bilkörning. Genom att filtrera bort reflexer som bländar, förbättrar man även kontrastseendet vilket gör att man på ett avslappnat sätt kan njuta av omgivningarna.

Behandlingar

I samarbete med vår tyska glasleverantör Seiko Optical erbjuder vi en mängd varianter av slipningar utifrån olika behov och önskemål. Här följer en sammanfattning av våra olika behandlingar. Tveka inte att kontakta oss för guidning. Vår optiker kan alltid ge dig råd.

Repskyddsbehandling

Visst vill du ha riktigt bra hållbarhet på dina glas? Då rekommenderar vi en repskyddsbehandling som innebär att vi lägger en lackbaserad härdningsbehandling på dina plastglas så att de blir mindre känsliga mot smuts och ökar reptåligheten med upp till 50%. Vardagligt slitage kan påverka glasen efter ett par år varför denna behandling gör stor nytta.

Antireflex

Ett vanligt önskemål är att slippa en massa irriterande reflexer på glaset. Sådana reflexer kan vara särskilt störande vid exempelvis bilkörning i mörker. En antireflexbehandling är ett verkligt smart val. Du får en klarare syn genom glaset och du slipper "imman" som uppstår på glaset när det ej är antireflexbehandlat. I enlighet med vår passion för glas och glasögon vill vi kunna erbjuda precis den typ av behandling som passar dig.

- Vatten- och smuts avvisande
- Lättare att rengöra glasen
- Minimerar störande reflexer
- Ökar genomsläppet av ljus genom glaset, även kallat ljustransmissionen (detta medför ett bättre seende under sämre synförhållanden)
- Minskar risken för repor
- Bra hållbarhet

Aquacoating

Behandlingen är förstärkt med en antistatisk vatten- och smutsavvisande ”Top Clean Coat”-yta. Denna yta är extremt hal och gör glasen mycket lätta att rengöra.

Ring oss:
010 - 101 31 11
Funderingar?
Vanliga frågor
Alltid fri frakt och
90 dagars öppet köp!